Naturismens tid er forbi

af: Kim Bindesbøll Andersen
En af de gennemgående pointer fra efterårets konference kan formuleres:
”Ismernes tid er forbi. Mennesker identificerer sig ikke længere ud fra generaliserende massebetegnelser, men sammensætter deres identitet individuelt ud fra enkeltstående holdninger og de aktiviteter de engagerer sig i.”
Sagt på en anden måde: Folk camperer gerne, men kalder sig ikke campister – og folk bryder gerne med den dominerende blufærdighedskultur og afprøver nøgenaktiviter, men de kalder sig ikke naturister. Naturist-begrebet er derfor en unødvendig klods om benet på os, fordi ingen identificerer sig med begrebet. I stedet for at fortælle direkte om vores kropspolitiske holdninger, så forsøger vi at beskrive et ukendt begreb. Det er opskriften på dårlig kommunikation, lav folkelig tilslutning og et sekterisk image.
Der er grund til at overveje hvor meget nytte vi har af naturist-begrebet.
- -
Nedenstående artikel beskriver fint problematikken omkring naturist-begrebet.
Oversat fra NURBA, Urban Naturisme And Body Freedom.
**************************************************************************
Lad os slå naturist-begrebet ihjel
Fordi vi ikke har brug for det. Fordi det kun forhindrer fremskridt. Fordi historien har vist os, at det oprindelige formål med naturist-begrebet har udspillet sin rolle, og har påvirket samfundet så meget som det kunne. Så lad os komme videre. Lad os ikke sætte etiketter på os selv som putter os i kasser. Er du bøsse? Kan hele din identitet beskrives ved det at være tiltrukket af personer af samme køn? Kan du se det? Etiketter er for dumt. Det samme er tilfældet med naturisme. Hvis hele din identitet og personlighed kan beskrives med dét at være nøgen og intet andet betyder noget for dig, så bør du lige slappe af et øjeblik. Der findes i virkeligheden ingen mennesker hvis hele identitet kan beskrives med en etikette.
 
Så vi behøver ikke etiketten ”nudist” eller ”naturist”. Men hvordan forhindrer de fremskridt? Fordi det at opdele os i forskellige grupper i sin grundnatur er ekskluderende. Så snart du trækker en streg mellem dig selv og andre, så udelukker du dig selv fra deres gruppe, og du udelukker dem fra din gruppe. Selv hvis du ønsker at bevare en etikette er du nødt til at ændre den. Det er aldrig sket at en gruppe har overlevet ved at forbeholde medlemskab til dem der stod på den oprindelige medlemsliste. Tænk hvis det kun var hvide mennesker der måtte kalde sig kristne. Eller tænk, hvis hvide, heteroseksuelle, overklassekvinder var de eneste der havde lov til at være feminister. Så ville de grupper være uddøde nu. Fremskridt kan ikke ske gennem udelukkelse. Hvad angår naturist-begrebet, så er den udelukkede gruppe omtrent hele befolkningen, da næsten ingen kalder sig naturister – og hvem gavner det?
 
Så hvorfor skal vi slå naturist-begrebet ihjel? Fordi alle har brug for en bredere opfattelse af deres krop og alle bør have retten til at føle sig godt tilpas med deres egen krop, uden at skulle være medlem af en eller anden sær sekt. Kan vi ikke bare alle sammen fokusere på at udbrede nyttig information om nøgenkultur, og droppe målet om at presse folk ind i naturist-kulten? Vi kan bevare det uselviske mål om bare at være fordomsfri mennesker, der bekymrer sig om folks selvværd og trivsel.
 
Måske “slå naturist-begrebet ihjel” lyder en smule barskt. Men det gavner ikke nogen noget som helst at klamre sig til principperne i en bevægelse, der mere eller mindre har udspillet sin rolle så langt det var muligt ud fra bevægelsens nuværende tilstand.
Lad os nu bare smide tøjet – eller ej – for det gør ikke noget.
*******************************************************
Lad os bare se det i øjnene: De sidste 70 år har vi forsøgt at erstatte nudist-begrebet med naturist- begrebet. Journalister og andre høflige mennesker har de sidste 10 år lært at kalde os naturister. Men i den brede befolkning bliver vi stadig kaldt nudister, et begreb der altid bruges om ”de andre”. Vi må indrømme at navnelegen er slået fejl.
Lad os i stedet begynde at brug ord som folk forstår, så vi ikke snakker sort og folk føler sig fremmede overfor os og vores holdninger. På forsiden af www.naturister.dk og på siden der forklarer nærmere om nøgenkultur har vi gjort forsøget og stort set udfaset naturist-begrebet. Se selv – det er lettere end man skulle tro.
Herunder forslag til ‘naturistisk-dansk’ ordbog du selv kan afprøve i dit sprog:
Naturist = menneske
Naturistsvømning = nøgensvømning
Naturiststrand = nøgenbadestrand
Naturistcamping = nøgencamping
Naturisme = nøgenkultur, social nøgenhed, almindelig nøgenhed
Naturistkurbad = nøgenwellness
* * *
I Aalborg er vi nu begyndt at sige tingene ligeud: Vi kalder det for nøgenkurbad – når vi er nøgne til kurbad, nøgensvømning – når vi svømmer nøgne og nøgen-picnic, når vi holder picnic uden tøj i en park. Det er forfriskende – prøv selv! Vi tror at det på langt sigt kan være med til at gøre nøgenkultur til en folkelig bevægelse.
Lad ikke ord være en barriere for nøgenkulturen i Danmark!
Nude – the new normal
Med venlig nytårshilsen
Kim Bindesbøll Andersen
- medstifter af Danske Naturister, tidligere landsformand og nuværende formand for DN Nord
kim@naturister.dk

Om Danske Naturister

Danske Naturister er Danmarks største naturistforening med omkring 1200 medlemmer. Foreningens hjemmeside er www.naturister.dk hvor alle kan finde uddybende information om naturisme og foreningens aktiviteter
Dette indlæg blev udgivet i Om naturisme. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Naturismens tid er forbi

 1. Lasse skriver:

  Helt enig. Men jeg tror egentlig ikke at folk med vilje vil “bryde med den dominerende blufærdighedskultur”, men egentlig bare gør det der føles godt?

  Ville “tekstilfrit” ikke være bedre end den lidt negativt (Ja, jeg kigger på dig, Ekstra-bladet, og adskillige andre sensationsmedier) ladede præfiks “Nøgen-”?

  • Kim Bindesbøll Andersen skriver:

   Enig i at “nøgen” ofte kan opfattes som et negativt ladet ord, der betyder at man mangler noget.

   Ville “tekstilfrit” være bedre? Du kender svaret, når du har svaret på dette spørgsmål: Har du oplevet andre end personer, der betegner sig som naturister, bruge ordet “tekstilfri”?

   På trods af “nøgen”´s svagheder, mener jeg det er det bedste ord, da det mest præcist og forholdsvist neutralt beskriver hvad det handler om – uden at virke fremmed eller kræve forklaring.

   Mvh.
   Kim

 2. Bo Frederiksen skriver:

  TAK, Kim.
  DET var dét, der tonede frem på nøgenkonference på Nyborg Strand i efteråret 2012; OG hvis det var DEN tekst, der var sendt ud som konklusion på dagens møde – i stedet for den hjemmefra medbragte ‘udtalelse’ oplæst for deltagerne af “partisekretæren” som “Se, hvad I mener !” – ville jeg overveje at forny medlemskabet af DN – Dansk Nøgenkultur.
  MÅSKE man skulle udvandre til VEN-syssel…

  • Kim Bindesbøll Andersen skriver:

   Jeg synes du skal give DNs ledelse kredit for at have bedt mig om at formulere mine pointer fra nøgenkonference her på bloggen også. Ud fra det kan du så overveje at forny dit medlemskab af DN :-)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>