Kvinde, Acceptér Din Krop – to anmeldelser af ny bog

Forside kvindekendSidst i 2013 udkom, hvad der måske bliver en af de vigtigste danske bogudgivelser lige nu, nemlig det klassiske opslagsværk for (især) kvinder i helt ny – og udfordrende – udgave:
Kvinde Kend Din Krop i 5. udgave.

I snart 40 år har bogen givet stof til både eftertanke og debat – den nye udgave udkommer i en tid, hvor der måske mere end nogensinde er behov for den og alt det bogen forsøger at bidrage med: Forståelse, accept, tolerance og langt mere trivsel, sundhed og velvære til kvinder! Bogen har allerede solgt flot og skabt en hel del nødvendig debat!
Vi har bedt to kvindelige medlemmer om at vurdere henholdsvis den forrige 4. udgave fra 2001 og så den helt nye 2013-udgave – også set fra et mere ‘naturistisk’ synspunkt.

Anmeldelse af ‘Kvinde Kend Din Krop’, 4. udgave (2001)

GitteGitte Ingerslev, 51, medlem af Danske Naturister:

Mit første indtryk af bogen er at den er meget tiltalende i sit udtryk. Forsiden viser en kvinde, der står som en silhuet bag et stort tørklæde med stranden som baggrund. En kvinde med de former og rundinger, en naturlig kvindekrop nu har, og den tråd følger bogen hele vejen igennem.

Kvinde Kend Din Krop 4. udgave 2001I forordet står der: ”I redaktionsgruppen har vi især brændt for (…) et udvidet normalitetsbegreb og et opgør med den objektgørelse af kroppen, vi synes, der er i tiden”. Især gøres der op med den snævre begrebsramme, vi kvinder i dag har at definere vores køn ud fra. Kvindelighed er ikke noget, vi skal iklæde os, men noget, vi besidder i kraft af dem, vi er. Vi skal ikke være søde, smukke og sexede for at være noget værd, men give hinanden plads til at udvikle os forskelligt. Det er, blandt meget andet, en opsang til os kvinder, om ikke at presse hinanden ind i et stereotypt billede af kvindelighed, men at tillade hinanden at være unikke – med eller uden børn, i traditionelle mande- eller kvindefag, med eller uden kropsbehåring og plastiske operationer, med eller uden fokus på eget ydre og m.m. I denne ånd er der også skrevet et kapitel om kosmetisk kirurgi, hvor holdningen er, at det ideelle ville være, at vi kunne blive mindre fordømmende overfor vores egne kroppe – men også overfor de kvinder, der af forskellige grunde ønsker sig en plastisk operation.

Fra bogen Kvinde Kend Din Krop

Billedeksempel fra bogen

Jeg kan varmt anbefale den som et opslagsværk, der bør findes i ethvert hjem med teenagere. Der er meget, man bliver klogere på i denne bog. Og selv om vi alle i dag kan finde enhver oplysning på nettet, kan man ikke søge efter det, man ikke er klar over, at man ikke ved. Her har bogen, med sin meget overskuelige indholdsfortegnelse, en absolut berettigelse. Jeg vil kalde den en oplagt gave til enhver ung kvinde – og vi andre, uanset køn og alder, kan også blive en hel del klogere.

Bogen harmonerer rigtig godt med den naturlige afslappethed overfor vores forskelligheder, som Danske Naturister også står for.

 

Anmeldelse af ‘Kvinde Kend Din Krop’, 5. udgave (2013)

AnjaAnja Lysholm, 41, medlem af Danske Naturister:

Jeg har brugt min juleferie på at læse den 520 sider lange nye udgave af ”Kvinde kend din krop”, og det første jeg har lyst til at skrive, er:
Jeg er meget begejstret, og jeg synes alle skulle læse den – både kvinder og mænd. Jeg har selv fået lyst til at læse den mandlige pendant ”Kend din krop, mand”. For i virkeligheden savner jeg lidt mere fokus på menneskekroppen uden særligt fokus på køn. Ikke i bogen her, selvfølgelig, for den er til og om kvinder. Men generelt.

For hvor der er stor accept af ”den naturlige kvindekrop”, og billeder af den i alle afskygninger vækker stor begejstring, i hvert fald hos os der ikke synes den er fuld af fejl fordi den ikke ligner noget fra et modeblad, så mangler den samme begejstring for billeder af ”den naturlige mandekrop”. Kvinder går ikke ad vejen for at give udtryk for at de ikke synes der er noget særlig skønt ved mandekroppen. Med mindre den altså er formet i et fitnesscenter eller af hårdt fysisk arbejde. Kvindedeller er smukke – mandeølvom er ikke, er en naturligt accepteret holdning.

Fra bogen Kvinde Kend Din Krop

Billedeksempel fra bogen

Jeg har aldrig læst nogen af de tidligere udgaver af bogen, ikke engang slået op i den på et bibliotek eller hos en tante, så jeg kan ikke sige hvordan den har udviklet sig, hverken sprogligt eller indholdsmæssigt. Men denne udgave er i hvert fald temmelig lige ud af posen! Den kalder en kusse for en kusse og en røv for en røv, og den er fuld af billeder af både dem og af blodige menstruationsbind, kvinder der tisser, bryster i alle afskygninger, fødende kvinder – og kvinder der smiler, bader, leger og krammer. Jeg synes den rammer godt og bredt i sit billedudvalg.

Jeg var overrasket over hvor politisk bogen også er. For ind imellem de helt saglige oplysninger om kroppens funktioner, opfordres man som læser i høj grad til at tage stilling og være kritisk. Den gør opmærksom på at der en stor og meget indbringende industri der bygger på at kvinder føler sig forkerte eller bliver sygeliggjort. Den fortæller historien bag kvindebevægelsen. Og den gør opmærksom på hvor meget alene vores ordvalg betyder for opfattelsen af hinanden. Det er gode pointer, og man kan naturligvis være enig eller uenig i den politiske del af bogens budskab, men jeg kan lide at den har en holdning.

Fra bogen Kvinde Kend Din Krop

Billedeksempel fra bogen

 

Man kunne få den tanke at nogen måske ville blive mere afskrækket end tiltrukket af en bog der er så fokuseret på det neutrale og normale frem for det trænede og trimmede, men for mig at se rammer bogen lige præcis der hvor den skal. Den er en håndbog for kvinder og en ganske fortrinlig en af slagsen.

 

Læs også to unge pigers oplevelse og vurdering af bogen her > > >

Bogen kan købes online her > > > 

Om Danske Naturister

Danske Naturister er Danmarks største naturistforening med omkring 1200 medlemmer. Foreningens hjemmeside er www.naturister.dk hvor alle kan finde uddybende information om naturisme og foreningens aktiviteter
Dette indlæg blev udgivet i Om naturisme. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>