Indtryk undervejs fra INF-kongres i Kroatien september 2012

Danske Naturisters Internationale sekretær, Thomas Frisendal og foreningens kommunikationskoordinator Kim Øverup mødtes i Kastrup Lufthavn kl. 09:20 for sammen at drage til Kroatien.

For første gang er Danske Naturister – i kraft af vores i foråret erhvervede ekstraordinære medlemskab af INF – blevet inviteret med til den årlige internationale naturistkongres og vi glæder os til at mødes med, lytte til og lære af andre naturister fra nær og fjern. Kongressen afholdes dette år på Koversada i Kroatien, så dér skal vi nu ned.

Den skarpe kommunikationskoordinator glimrer efter check-in med at opdage, at alle vores til lejligheden nytrykte visitkort er glemt derhjemme :-( Surt!
Vi håber dog at få lejlighed til at gøre et indtryk dernede alligevel.

Turen går fint – alt klapper med flyskift og kl. 16 står vi af sidste flyver i Pula og stiger ud i 29 graders sol og varme. I lufthavnen møder vi to andre deltagere, fra Irland og England, som vi følges med til pladsen, der ligger ½ times kørsel med taxi fra lufthavnen.

Koversada er en kæmpe naturistplads, viser det sig. 1.000.000 m2 eller velsagtens godt og vel 1 km2. Måske ca. 1,5 km x 1 km i formatet så der er nok at se og færdes i. Vi ankommer til pladsen kl. 17:20 og indkvarteres i en lille lejlighed, hvor vist nok stort set alle deltagere til kongressen bor i nærheden af hinanden.

Vandring rundt på pladsen – alene turen til restaurant er en større opgave. Vi overvejer at leje cykler (det kan man nemlig) hvilket ville spare en del tid, men vælger alligevel at gå rundt. Utroligt stort sted, der får sidste års besøg på hollandske Flevo-Natuur til at fremstå som lettere klaustrofobisk. Og til sammenligning med Flevo Natuur, så kunne en dansk campingplads som Solbakken alt inklusiv ligge på deres tilhørende parkeringsplads.

Flevo Natuur var stort (set med danske øjne) men Koversada er intet mindre end gigantisk. Her er lejligheder, villas, campingvogne, teltarealer, flere restauranter, 2 supermarkeder og barer og utallige badesteder langs Middelhavet. Og her er smukt og rent.

Vi bruger tiden på at opleve pladsen og rammerne inden selve kongressen skydes i gang torsdag kl. 15 med en pressekonference og åbningstale af INFs præsident Sieglinde Ivo. Det bliver spændende!
Vi har inviteret DNUs repræsentanter (der endnu ikke er dukket op hernede) på frokost inden åbningen i morgen kl. 13 og det har de takket ja til. Vi ser frem til en god uformel drøftelse inden de mere alvorlige løjer begynder.
Som nye ekstraordinære medlemmer af INF har vi hverken stemmeret eller egentlig taletid. Men vi glæder os til at lytte og netværke i alle de retninger der giver godt afsæt for at udvikle naturismen bedst muligt.

Vi har badet flere steder – vi har spist og drukket – og vi har frem for alt suget indtryk til os undervejs. Mærkeligt nok oplever vi at der flere steder er beklædningsPÅBUD på denne naturistplads?! Man er altså som naturlig naturist i fuld sol nødt til at medbringe shorts og trøje for at kunne få adgang til eksempelvis restauranter, reception og supermarked. Det morer vi os en del over, selv om det helt grundlæggende er virkelig trist. Nøgenhed er altså ikke naturligt alle steder på denne plads. Hmmm… Men vi nyder vejret og forventningen og tillader os bare en vis undren…:

(fortsættes og opdateres torsdag 13/9)

TORSDAG D. 13/9

I aftes brød uvejret løs. Masser af regn, bulder og brag. Klokken 24 forsvandt al strøm og den kom først tilbage igen her til morgen torsdag kl. 10.
Heldigvis havde vi lidt spiseligt i lejligheden mens vi kiggede fra mørket indenfor ud på regnen der trøstesløst silede ned udenfor hele formiddagen med. Det klarede op ved middagstid, men var stadig køligt i vejret, så det var i ret påklædt tilstand at vi gik ned til receptionen for at mødes med vores frokostgæster fra DNU. Men fordelen ved at være så påklædte var jo, at så behøvede vi ikke at slæbe rundt på så meget kluns ;-/

Vi mødte Søren Frank og Frank Pedersen (DNUs udsendte repræsentanter) som aftalt kl. 13 og gik i samlet flok ned til en lille frokostpizzarestaurant, hvor vi for øvrigt også havde spist dagen før.

Det blev til en rigtig fin snak over maden og et krus øl, hvor vi i en god stemning med fremadrettet sigte fik vendt og drejet mange knudepunkter og eventuelle brugbare modeller for fremtidens samarbejde. Vi oplever, at Frank og Søren er meget løsningsorienterede, så måske bliver dette møde i Kroatien det første afsæt for en bedret samlet indsats for naturismen i Danmark?!

Klokken 15 indfandt vi os ved den indledende pressekonference, hvor alting var lidt forsinket og forvirret p.g.a. nattens strømsvigt. Der blev budt velkommen på 3 sprog (engelsk, fransk og tysk) af både Sieglinde Ivo (præsidenten) og Mick Ayers (vicepræsidenten) og efter indledningen kom en længere intro af en tysk professor. Det blev lige vel langt og akademisk langhåret, men pointen kan grundlæggende koges ned til at naturisme giver grobund for et bedre og sundere liv med en langt bedre mellemmenneskelig kontakt. At tøj er distraherende og at klæder IKKE skaber folk – men kun støj på linjen. Alt i alt lidt banalt og langtrukkent, men sagen er, at vi naturister har fat i den lange ende og at vi skal fastholde tillid og trivsel som bærende menneskelige egenskaber. Det er svært at være uenig.

Sjovt nok kom vi ved introen til at sidde ved siden af en mørk fyr fra USA, der egenhændigt var draget til Kroatien i det forsøg at finde mulighed for at få USA med i det internationale naturistsamarbejde. Fyren var Ton Dou, som også står bag forskellige musikvideoer med naturistbudskaber om sund nøgenhed.

Vi spottede også og hilste på Stéphane Deschênes fra Canada, som står bag The Naturist Living Show – et glimrende podcast om naturisme, der er meget anbefalelsesværdigt.

Søren og Frank bor ovre på den anden side af fjorden på pladsen Valalta (en plads som de for øvrigt roste til skyerne, selv om der også dér er præcis de samme sære tøjrestriktioner med påbud her og forbud der). Så efter den afsluttende pindemad og et glas vin tog de tilbage til Valalta og vi aftalte at mødes igen sammen til den egentlige første konferencedag i morgen fredag kl. 9 nul dut. Vi er fulde af forventning – ikke mindst til at det gode vejr i nogen grad skulle vende tilbage fra fredag :-)

(fortsættes og opdateres fredag d. 14/9)

Fredag d. 14/9

i går mødte vi for øvrigt et dansk ægtepar (Erik og Helle Mortensen) som Kim kendte bl.a. fra Albuenturen. De var meget glade for at vide, at vi var repræsenteret hernede på kongressen sammen med DNU og da vi tilfældigt løb på dem igen efter aftensmaden fik vi en kort snak om hvilke væsentlige indsatsområder de fandt måtte have førsteprioritet for INF og alle naturister som sådan. Det er altid rart at få individuelle synspunkter og indspark til vores arbejde og vi var f.eks. meget enige om at der ligger en stor fare i at mange pladser og steder i stigende grad indfører disse sære tekstilpåbud på såkaldte fristeder for naturisme. Vi tog naturligvis deres input med os.

I dag startede så kongressen for alvor. Vejret tegnede markant bedre da vi stod op, så vi nåede lige en morgensvømmedyppetur inden vi kampklare mødte frem kl. 9 til kongresstart.

22 lande er repræsenteret med delegerede på årets kongres. En længere dagsorden var blevet fremsendt i god tid, men ikke desto mindre var oplevelsen, at maskineriet i INF er utroligt gammeldags og tungt. Alt bliver oversat af tolke til 3 sprog (engelsk, fransk og tysk) og store udgifter ligger naturligvis begravet i at oversætte alt fysisk materiale til 3 sprog og ikke mindst aflønne tolke til en kongres som denne. Teknikken skal også spille med, hvilket den ikke altid gjorde. Ting tager med andre ord en hel del tid. Der er ligeledes et gevaldigt fokus på form, rammer og teknikaliteter så de dybere holdningsmæssige drøftelser og idéer lod vente på sig. Et forsigtigt skud herfra lyder, at 70 % af tiden i dag gik med afklaring af rammer, deadlines og ret ligegyldigt regelrytteri…

Men… når det er sagt så var der bestemt også gode takter og fine pointer at hente. Det siger sig selv at det vil være lidt omfattende at få det hele med på denne blog, men det er i hvert fald værd at notere sig at vi lyttede opmærksomt og fik noget med hjem, her nogle eksempler listet i tilfældig rækkefølge :

INFs ledelse efterspørger langt større udveksling af erfaringer og historier mellem medlemmerne. Både gode som dårlige/mindre gode. Opfordring til at bruge INFs hjemmeside til at synliggøre arrangementer. INF får snart splinterny hjemmeside – vi fik et prøvekig og der er skam tale om en klar bedret visuel opdatering og nye muligheder for at arbejde dynamisk med information.
Der blev snakket deltagelse i rejsemesser og en højere grad af synlighed i den bredere offentlighed (også udenfor naturistmiljøet). Behovet for bedre statistik og analyser samlet set i organisationen – hvilket kræver at finde fælles fodslaw om kriterierne.
Kritik af INF for at føre for få kampagner, hvilket igen skyldes at de utilfredse lande faktisk ikke selv spiller med i processen med eksempler og engagement. Vi er alle sammen INF og vi har alle et ansvar for at løfte organisationen. Vi skal da samarbejde og medvirke langt mere!

INF arbejder også målrettet for nogle fælles retningslinjer for ‘certificering’ af pladser, feriesteder og arrangementer. Spændende med muligheden for international entydig blåstempling og kvalitetssikring.

Problematikken med stigende blufærdighed opleves overalt, mange af vores slogans giver ikke mening for den modtagergruppe vi måske helst vil have fat på (de unge). Måske en større vægt på idealisme og rummelighed frem for ideologi og filosofiske betragtninger omkring hvad en rigtig naturist er. Hollands organisation markerede sig flot og professionelt med stort fokus på den brede målgruppe og med sans for og plads til mange facetter af afslappet nøgenhed.
Der var en lang og gammel drøftelse af definitioner på naturisme, nudisme, nude recreation og ligeledes mange røster der talte for at kaste dem på bålet. Især Holland fremdrog behovet for at undlade patenter på ‘sandheden’. Nogen mente at naturister alle er nudister med et særligt værdisæt i tillæg til nudismen. Tjaaa…

New Zealands hjemmeside for naturisme blev fremdraget som værd at lægge mærke til i opbygning og indhold. New Zealands feriecenter Katikati for naturister har for øvrigt også i år vundet en flot pris som bedste miljø- og naturmæssige resort i landet.
Der blev drøftet støtte/lånemuligheder til lande med økonomiske problemer – men penge er nu ikke oftest det største problem. Den største problematik er nødvendigheden og begrænsningen i frivillighed – altså mennesker der kan og vil løfte opgaverne. Det kan ikke undre at Holland, som arbejder utroligt professionelt med flere aflønnede medarbejdere er nået så langt og stadig har et skarpt nuanceret fokus. Frivillighed er godt, men dilemmaet er jo, at man ikke i fornøden grad kan stille krav til frivillige ;-/

Vi nåede ikke meget af den lange dagsorden i dag og da vi sluttede lidt over 17:30 er der meget tilbage til morgendagen.
Det er spændende at være med som lyttende på sidelinjen og vi fik snakket lidt med forskellige andre deltagere, blandt andet Spanien, England, Canada og New Zealand i de korte kaffepauser.

Lidt stift og trægt går det overordnet – især undrer det at man iværksætter så stort et arrangement med betydelige udgifter (især tolke) uden at visualisere program, dagsorden og indlæg med billedmæssigt indhold på stort lærred med en projektor. Helt absurd virker det at give en mundtligt præsentation af noget så vigtigt som en splinterny hjemmeside uden storskærmspræsentation!
I det hele taget virker formen meget gammeldags og der ville virkelig kunne spares megen unødig tid med en mere visuel tilgang… Og det hele ville blive mere levende, vedkommende, motiverende og medrivende.

Vi fik også snakket lidt mere med DNUs repræsentanter og håber at kunne finde afsæt for et konkret fælles projekt vi med gensidig anerkendelse kan give hinanden hånd på inden vi drager hjem igen på søndag.
Det ville alt sammen give god mening!

(fortsættes og opdateres lørdag d. 15/9)

Lørdag d. 15/9 – 2. kongresdag

Igen nåede vi en morgendukkert ved nærmeste havpunkt inden vi drog til kongreslokalet og sidste del af dagsordenen. Med oplevelsen fra gårsdagen var vi godt nok lidt usikre på om man ville nå gennem hele programmet. Det kan dog afsløres at vi overraskende nok nåede i mål til tiden, dvs. 17:15. Men inden da skulle vi mangt og meget igennem ;-)

Så nu skal I bare høre, med løs hånd og i løs rækkefølge:

Igen byder dagen på mange teknikaliteter og spørgsmålet om korrekte eller fejlbehæftede oversættelser af dit og dat fylder meget i dagens debat. Nogle leverer både forslag til dagsordenen i sidste øjeblik før kongressen eller over deadline og ofte også i rædsomme google translate-versioner der hverken giver mening eller forståelse. En stor tidsrøver.

INF benytter faktisk både begrebet nudisme og naturisme uden at gå i detaljer med en eventuel forskel. Set med INFøjne er begreberne lige meget værd og kulturbestemte logikker og INF afviser alle former for diskrimination.

Efter lang og grundig gennemgang af forslag til tilføjelser og præciseringer af foreningens vedtægter, bliver den samlede vedtægtspakke vedtaget med stort flertal. DK (DNU) og Sverige stemmer blankt, Norge er for.

Vi har en god snak med den norske repræsentant på kongressen Combee Leendert (som oprindelig er hollænder, for øvrigt) og Hollands Henk Smeeman. Ved samme lejlighed fik vi rost Holland for Henks indlæg og argumentation ved gårsdagens møde omkring definitioner og behovet for en bredere forståelse.

Den globale kommunikation er den store udfordring og som nævnt en af de ting der gør INF langsommelig og tung.

Det bliver på et tidspunkt drøftet, at vi ikke altid behøver at understrege at vi som naturister er en minoritet. Vi bør langt oftere insistere på at nøgenhed bør være en menneskeret.

BN (England) fremlægger forslag om præcis strategi og ønske om værktøjer til at måle, veje, justere og bedømme resultaterne undervejs. Det bliver vedtaget at BN fremlægger et mere konkret forslag til hvordan det kan gribes an, måske i den europæiske EUNAT-organisation (en del af INF) allerede forår 2013.

Sverige fremsætter forslag om at de enkelte landes individuelle personer skal kunne vælge at blive optaget direkte i INF uden om landets officielle forening. Et sært forslag, som begrundes af den svenske repræsentant Eirik Isene med at han godt forstår at nogle vægrer sig med at erkende at de er naturister lokalt. Yderligere argumentation er, at så slipper landets primære organisation også for besværet/arbejdet, men kan blot få returbetaling pr. medlem fra INF som tak for at slippe for besværet. Og disse mennesker skal så kun blive godkendt hvis landets primære INF-organisation godkender at de kan blive medlem uden om selvsamme organisation. Meget svært at forstå.
Men DK (DNU) stemmer for forslaget sammen med Sverige – mens Norge stemmer blankt.
Forslaget bliver dog forkastet samlet set med 38 for og 124 stemmer imod.

Alle ordinære medlemmer af INF får rejsegodtgørelse til kongressen, omtrent kr. 500 Euro pr. delegeret. Det gælder ikke ekstraordinære medlemmer som os. Blandt andet Irland, som for øvrigt skal afholde kongressen i 2014, er glade for at høre, at de som ganske lille forening får rejsegodtgørelse.
Flere informationer, som burde være kendt, viser sig for nogle deltagere at være nyt/ukendt, selv om alle informationer kan hentes på INFs hjemmeside. Igen – kommunikation, der desværre tager tid.

God snak om stigende censur på nettet. England fremhæver at mange naturistsider er klassificeret og stemplet uretmæssigt som pornografi. Stort problem, som kræver handling og modsigelse fra INF og alle landes foreninger, når de opdager den slags. Det fremhæves også som meget vigtigt at vi får USA’s naturistbevægelser med i det internationale samarbejde igen. De har trukket sig ud for nogle år siden, grundet især økonomiske besværligheder. Google, Yahoo og sociale fora som FaceBook dikterer en censur som vi må og skal modarbejde. Biblioteker skal fjerne eventuelle filtre der gør det suspekt at søge på naturisme. Problematik omkring private firmaer og offentlige instanser – vi bør målrette vores frustration på de offentlige, hvis de tillader sig at lukke naturistsider ned.

Australien fremlægger forslag om at alle deltagere i en INF-kongres skal kunne være nøgne overalt hvis de ønsker det. Tydeligvis udløst også af oplevelser som den vi har her på Koversada med tøjkrav i butikker og restaurationer. Det fremføres fra INFs side at man tilsigter dette, men at vi ikke kan diktere på en kommenciel plads eller et hotel om de vil tillade det. Der er behov for en pragmatisk tilgang for så store arrangementer som en INF-kongres – det lader sig ikke altid gøre at kræve retten til nøgenhed, men INF har et princip om at ønske det.
Nogen taler om ‘meningsfuld naturisme’ og Østrig siger ligefrem at det ikke er ‘normalt’ f.eks. at ville handle ind og spise nøgen. Så der er langt mellem landenes indbyrdes definitioner af hvornår noget er naturligt og meningsfuldt ;-)

Frankrig fremhæver sit arbejde med at brande naturisme med naturbeskyttelse og miljøhensyn. Hertil et helsefokus, som ikke alle deler.

Løs snak om forskelle på landenes muligheder og ret til naturisme. Ønske igen om større erfaringsdeling og udveksling.

Vi bør som naturister synliggøre os mere som foreninger på sociale fora som FaceBook,Twitter og blogs hvilket igen kræver tid og overblik, opsyn, en ansvarlig person for oprydning og opslag o.s.v.

Snak om manglen på unge (det skal indskydes at stort set alle delegerede er minimum 50+ og oftest af hankøn.) En vis desperation kan mærkes og en fortvivlelse over at det ikke flytter sig nok.

Der blev valgt folk til de centrale poster – Sieglinde Ivo blev blandt andet genvalgt med applaus for nye 4 år og alle øvrige poster blev besat eller genbesat som skitseret.

Brasilien havde kongressen i 2008 og oplever at der er en stigende tilgang og interesse for naturisme. I dag udveksler de erfaring med andre sydamerikanske lande så som Chile, Uruguay og Argentina. Lufter ønske om at huse kongressen igen i 2016 (kongressen afholdes hvert andet år).

Dagens program kom i mål og set fra sidelinjen kan man tænke sig flere ting anderledes. Men interessant har det alligevel bestemt været. Selv små ting tager tid og kræver en afstemt beslutning. Man kunne nok tænke sig et større ‘autonomt’ samarbejde ‘ad hoc’ mellem forskellige lande om konkrete ting – partnerskaber på kryds og tværs er nødvendige og vil være velkomne.

Vi spiste forøvrigt frokost med vores danske delegerede i kongressen og snakkede om løst og fast under maden.

Vi forlod dagens møde med mange indtryk og tog derpå afsked med Søren Frank og Frank Pedersen, der drog tilbage til Valalta. Vi aftalte at de endelig bare skal kontakte os, hvis de får afklaring hjemmefra på vores konkrete snak om et fælles projekt sammen.

I aften er der aftensmad og senere drinks og musik til den fælles afslutningsaften. Mere herom i et afrundende indlæg om kongressen i morgen søndag…

 (afsluttes og afrundes imorgen søndag…)

Søndag d. 16/9 – hjemrejsedag
 

Vi stod som forventet op til en flot dag som lover masser af sol. På sin vis den bedste situation at tage afsked med Koversada på – at se pladsen fra sin smukkeste side og tage det minde med sig hjem. Vejret matchede også fornemmelsen af at have opnået en hel del i de forløbne dage.

Thomas formåede at lave lidt ‘minglende’ benarbejde i går aftes ved afslutningsfesten og snakket med en del. Her var der også fri bar og en del takketaler fra deltagere og arrangører. Imens fik Kim skrevet vores daglige blog og opdateret denne. For øvrigt dukkede Søren Frank (med kone og 3 børn) og Frank Pedersen alligevel overraskende op til afslutningsarrangementet, selv om de tidligere havde meddelt at de ikke ville deltage om aftenen. Vi fik dog stadig ingen afklaring på muligheder for samarbejde med DNU.

Søndag blev der pakket sammen og gjort klart til hjemrejse om morgenen. Vi gik ned til restauranten og spiste morgenmad og gik derefter en tur ud ‘på øen’ hvor vi badede og lå lidt i solskinnet. Dernæst travede vi så vidt muligt langs vandkanten hele vejen rundt og tilbage mod vores lejlighed. Sidste stop ved stranden blev der også dyppet i havet og her fik vi lige øje på den norske delegerede, som vi igen fik en fin og perspektivrig snak med.

Så gik turen til lejligheden hvor det sidste blev pakket sammen og efter at have betalt regning i receptionen og behørigt checket ud, efterlod vi tasker og kufferter i receptionen og gik dernæst ned for at spise en afsluttende frokost på det nærmeste pizzaria.

Vi er enige om, at turen har været både interessant og vigtig. Vi mangler stadig afklaring på flere ting, men gode skibe er søsat og vi forventer at flere brikker vil falde på plads i den nærmeste tid.

Nu skrives dette afrundende indlæg mens vi venter på taxien der skal fragte os til Pula Airport, hvor vi skal have flyveren mod Zagreb kl. 16:30. Turen går derfra videre til München og derfra igen videre nordpå til Kastrup. Lidt besværlig hjemtur – vi er derfor først hjemme lige før midnat i aften, men vi skal nok flyve pænt :-)

Tak til alle der har læst med!

Om Danske Naturister

Danske Naturister er Danmarks største naturistforening med omkring 1200 medlemmer. Foreningens hjemmeside er www.naturister.dk hvor alle kan finde uddybende information om naturisme og foreningens aktiviteter
Dette indlæg blev udgivet i Om naturisme. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Indtryk undervejs fra INF-kongres i Kroatien september 2012

  1. Hans skriver:

    Til gengæld er der på Euronat i Frankrig NØGENheds Påbud- :)
    Også for unge piger, som bare prøver.
    Nå, ja, så er der vel overalt et eller andet.
    VH Hans

  2. Gert Christensen skriver:

    Det er super godt at I deltog. Også en stor tak til Kim for denne blog, så vi kunne følge lidt med i, hvad der foregik.
    Jeg er dog noget rystet over at læse, hvor gammeldags denne INF kongres rent teknisk har forløbet. Også bekymrende at læse, alders- og kønsfordelingen på selve kongressen.
    Nu er det ikke andet end ca 2 måneder siden jeg forlod Koversada, efter en rigtig herlig (og varm!) sommerferie. Jeg må nævne, at de vi var på stedet ( samt de andre 3 naturistpladser vi har besøgt i Kroatien; Ulika, Bunculuca og Politin), har alle aldre været rigt repræsenteret og dermed også helt anderledes end det vi normalt har set i DK.

    Noget der også virkede totalt underligt på mig på Koversada, var det “tøjpåbud”, der findes nogle steder på pladsen, feks i supermarkedet, i receptionen og restauranter. Hvad bliver det næste mon? Det samme “tøjpåbud” gjaldt på Bunculuka, men i noget mindre grad på Ulika, hvor man feks gerne måtte gå nøgen i supermarkedet og på de fleste cafè`er, samt i receptionen.
    Det undre mig også at læse, at Østrig mener det er naturligt at være påklædt, når man spiser og handler ind. Jeg synes bestemt ikke det er naturligt at være påklædt på et naturistcenter i 30-35 gr. varme, hverken i et supermarked eller når man går en (lang) tur op til receptionen for at ordne noget praktisk. Og man vel også nøgen på campingpladsen i vognen/forteltet, når man spiser der? Hvorfor skal man så tildækkes, når man går “i byen” på naturistpladsen? Der kunne være en VALGFRIHED, så var alle jo tilfredse. Det lidt komiske er så, at når det kommer til selve strandområdet, så er der sat mange skilte op langs stranden, at her må man ikke bade iført shorts/bikini, MEN dette bliver slet ikke overholdt…her bades ofte iført tøj, uden der skrides ind. Jeg kan ved samme lejlighed fortælle, at jeg rent faktisk, meget bestemt, blev bedt om at forlade supermarkedet på Bunculuka, den først morgen jeg skulle ned og hente morgenbrød iført ingenting.
    Jeg var den eneste i butikken og spurgte så, om jeg i det mindste så ikke måtte gøre mine indkøb ( der var LANGT op til campingvognen efter shorts), men NEJ, blev der sagt og jeg blev henvist til udgangen og forevist et lille skilt, hvor der stod: ingen adgang uden shorts/bikini, hvilket jeg havde overset.
    Men nede på stranden, måtte der bades med badetøj, trods “forbudsskilte”, hvilket jeg også oplevede på Koversada.
    Kort sagt: man indskrænker de områder, hvor man må færdes uden tøj…og ser igennem fingre med de steder, man “normalt”, ihvertfald som naturist, er uden badetøj og acceptere flere med badetøj, feks på stranden. Man skal stadigvæk tænke på, at der er sol og 30-35 gr. varme…så man fryser bestemt ikke. Det er da bekymrende at opleve og en forkert retning at bevæge sig i, som naturistferiecenter.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>